Koohestan Balcony

Tehran - 2018
10 m2

"The ambience" is a fundamental concept in Iranian culture (But this is not exactly the ambience of the "atmosphere", with the re-production of "spaces" or the creation of "places"), literature and art, and Iranian architecture is no exception so that the creation of this “The ambience” is the task of the Iranian architect. The purpose of the balcony reconstruction was to create a pleasant and safe atmosphere with Iranian ambience. In Tehran, where buildings have become merely functional, unidentified and isomorphic, accepting projects though small but with a different quality was a great opportunity for us. In order to design this space and create the desired atmosphere, extensive studies have been done on Iranian contemporary architecture, Iranian decorative art, Iranian tile, Persian carpet, Iranian garden and… . Since the decorations, materials and quality of materials used in the creation of the Iranian architectural ambience play a very significant role, attention to materials, their method of use and work on decorating in different sectors were very much considered.

The project of "Kouhestan Ivan" on a balcony of 10 square meters of a residential unit of 160 square meters, on the fifth floor of a building with a total floor area of 1500 square meters and an infrastructure Useful 810 square meters in the form of 5 single residential floors and 3 floors with lobby and parking on the ground floor, and parking and storage in 2 floors of the basement. The floor and walls were made of travertine and the ceiling covered by plaster. In new design they were replaced by brick and in each section, according to the location and type of use, bricks were used with different shapes and layouts.

When the client came to our office, the subject of the project was to change the roof of a 10 meter balcony in one of the best places in Tehran, both in terms of visibility and weather. Since the apartment is located near the roof of Tehran (Touchal foothills), from the balcony, a beautiful view from Tehran can be seen. When our team went to measure and visit the project and saw this view and special conditions for the balcony, we decided to convince our client that, with appropriate changes in the walls, floor and ceiling, this balcony could be a pleasant atmosphere for use in different seasons of the year. Therefore, after numerous meetings, it was decided to change all material of the ceiling, floor and body.

 

One of the unique features of this project is the use of glazed tiles and bricks with different techniques tailored to any space. Hand painted (haft-rang) tiles with different designs put on the floor and the body of holes buried embellished in the cubicle various handmade tiles.

 

According to the arrangement of bricks in the body of the eastern porch, the facades of the bricks were glazed and by doing this, the pattern of the wall was created that from every angle, a different color is visible and off-color feels the visual dynamics appropriate to the wall and this brick pattern ends with a sticky inset in a wall with a flat tile covering. Bricks were numbered after designing the layout of the pattern and brought to the glaze workshop and depending on how one or more of them is placed, they are glazed.

 Despite the unique view of Ivan, one of our main concerns was the introduction of this space into the house, so that both day and night, appropriate connection and two-way communication between the inside and outside would be created. To do this, in the first step, the northwest wall, which was 45 ° between the two windows of the north and west of the porch, was removed and a window over and over from the north to the west replaced the previous windows. Therefore, from the inside of the house, all the spaces of the porch can be seen, and from the porch a good view of living and dining was created. As well as home lighting multiplied by the previous state. In the second step on the eastern side of the porch, the platform was designed to sit down, with the opening of the northern window, this living space worked well with living inside the house and created a coherent atmosphere. And finally, with the installation of dimmer wall lamps, it is possible to adjust the balcony light with the light inside the house at night, and this has helped to smooth out and coordinate the space inside and outside the house.

In the design of the floor, by studying the flooring of Iranian gardens and Iranian carpet, with a mix of 30 x 30 cm bricks, a 15 x 15 cm hand painted (haft-rang) tiles and a river stone, the floor was arranged in such a way that each tile was surrounded by four bricks and all the bricks were intact and without cutting on the floor. The remaining space between the surrounding bricks with the portico enclosures was covered with river stones. Thus, the hand painted (haft-rang) tiles, each of which has their own unique design, appear well within the four inscribed bricks, and the range around the balcony is characterized by rubble rocks and framed floor bricks.