Tehran 2013

Area: 12800 m2

The Abbas Abad hills have long time attracted the attention of the ruling governments, as it was considered during the second Pahlavi period, creating an administrative district, such as in Manhattan, New York. So, in order to prosper and complete this project, from the world's great architects such as Louis Kahn and Kenzo Tange were invited to attend, and even Louis Kahn had a trip to Iran a few years before his death, and put forward some Initial sketch for it. These projects remained silent with the coming of the revolution, and Since Tehran is considered the most polluted city in the world, attention to this green belt became more and more important after a few years. Therefore, it was decided to maintain green space in this area instead of office buildings and commercialize and become the area as a recreational and cultural center. Although there are many high-rise buildings in it, there are also steps to create green space.
In this regard, the project aims to create a cultural, recreational and commercial space, which is a basic need of the region, alongside the Ab O Atash Park, so that it can’t harm the beauty of the park besides the administrative building. Therefore, the main attention was to the construction of a building in the design of the project that would cover itself as a hill and to reduce the elevation and height of the office tower with its stanchion. Many of the spaces in the project are underground.

The site of the project, as seen in the picture, has a total area of 12800 square meters and is located north of the Haqqani Highway, to the south and east to Ab O Atash Park and to the west to the Didar Street.
Therefore, one of the main routes for those who want to Ab O Atash Park or want to go to Taleghani Park and the Haqqani subway can be considered.

In the design of this complex, the slope of the hill begins from the Haqqani and moves to the Ab O Atash and upwards to create a good visibility for the visitors, and with the failures that took place in the body, the sense of inviting and proper perspectives to the sights around created. In the east-west direction, this complex is a direct path for simplicity of access to the park, so that the person moves to the collection on a specific path and can go to all parts and leave the other.